Rechtermuisklik is uitgezet.
logo

Bachbloesem: Wij-water voor je hond

Bachbloesem: Wij-water voor je hond

Steeds vaker doen mensen een beroep op allerlei alternatieve geneeswijzen voor hun hond. Een van de populairdere middelen van de laatste paar jaar is Bach Bloesem. Net als bij homeopathie bevat Bach Bloesem geen enkele molecuul van de werkzame stof. En net als een homeopathisch middel bestaat het volledig uit water en/of alcohol.

Edward Bach werd geboren in 1886 en voor hij zijn eigen remedies op de markt bracht, een homeopaat. Voor wetenschap, zo zei hij, was geen plek als het gaat om geneeskunde. Zijn Bach-remedies waren door door God persoonlijk aan hem kenbaar gemaakt. Daar was 'geen wetenschap of kennis voor nodig' schreef hij in 1933. Hij stelde zelfs dat mensen die vrij waren van wetenschap en theorieën meer baat hadden bij Bach Bloesem. In zekere zin hebben we het dus over wij-water. En dan niet over water dat door een of andere priester is gezegend, maar door de grote Heer zelf!

De remedies worden gemaakt door bloemtoppen in baden te leggen waarbij ze bloot worden gesteld aan zonlicht. Dit water wordt afgetapt en serieel verdund (zoals bij homeopathie) tot er niets meer over is van het originele brouwsel. Eventueel wordt het deze verdunning (water) nog voorzien van Brandy. Oorspronkelijk waren er twaalf remedies gemaakt van bloemen die toevalligerwijs rondom het huis van Edward Bach groeiden. Natuurlijk niet echt toevallig, maar waarschijnlijk hoogstpersoonlijk door God geplant.

Van de remedies wordt beweerd dat ze verstoringen van ons emotionele welzijn herstellen. Die verstoringen lagen ten grondslag aan al onze malheur. De bekendste van alle remedies is de Rescue. Deze zou helpen bij allerlei angstsituaties. Bepaalde stoffen die er (niet) in zitten helpen ons meer zelfvertrouwen te krijgen, helpen 'stille personen die graag alleen zijn en wiens kalmte een geschenk is voor de mensen om hun heen.

Juist. Volg je het nog?

Het vertalen van deze menselijke emoties naar honden is een absurde vorm van antropomorfisme. Een hond is natuurlijk geen mens en een kat is geen hond, etc. Toch gaan deze 'remedies' als zoete broodjes over de toonbank. Toch zullen er allerlei mensen beweren dat deze door God kenbaar gemaakte remedie een positief effect heeft op hun huisdier. Gezien het feit dat dubbelblind studies geen enkel effect hebben aangetoond zijn er twee dingen aannemelijk.

Allereerst ziet de eigenaar graag het positieve effect waar hij op hoopt. Het placebo-effect is in deze zin nog steeds van toepassing. Een tweede waarschijnlijkheid is het volgende.

Honden, katten, paarden en veel andere dieren leven al duizenden jaren met mensen. Het is keer op keer bewezen dat zij heel goed onze emotionele staat aanvoelen. Het is dus heel goed denkbaar dat de het toedienen van Bach Bloesem de eigenaar zekerheid en rust geeft en dit uitstraalt op het dier. Een zelfverzekerde, rustige eigenaar leidt nou eenmaal sneller tot een zelfverzekerdere hond, kat of paard. Terwijl angst en stress bij de eigenaar nou eenmaal sneller leidt tot angst en stress bij een dier.

Mijn remedie zou zijn, werk aan jezelf. Werk aan zowel je fysieke als mentale houding, dit heeft niet alleen een positief effect op jezelf maar ook op je huisdier.

Bach Bloesem is vele malen dubbelblind onderzocht en geen enkele keer is er ook maar iets van werking aangetoond. Misschien komt dit omdat de remedies van Bach stoppen met werken zodra er wetenschap bij komt kijken. Zelf heb ik eens twee flesjes in een keer gebruikt. Een 720-voudige dosering terwijl je bij overdosering toch echt naar de dokter moet volgens de bijsluiter. Slechts enkele druppels zouden leiden tot een goede nachtrust. Ik ben een half uur na inname gaan hardlopen.  Wonderbaarlijck!

Bronnen:

Bach, E. (1933) The Twelve Healers and Other Remedies

Meta-onderzoek effectiviteit Bach Bloesem : https://smw.ch/article/doi/smw.2010.13079

Verder lezen:

https://skepsis.nl/bachbloesemremedies/

Foto: Twee van mijn Bachbloesem-vrije honden (Jura en Lazar)

Leave a comment